Verloren in de jungle: het boek

Heel Nederland leefde mee toen op 3 april 2014 bekend werd dat Kris Kremers en Lisanne Froon, die voor een werkvakantie in Panama verbleven, niet waren teruggekeerd van een hike. Net zoals de Panamese overheid ging iedereen ervan uit dat de twee gevonden zouden worden. Er verdwalen immers wel vaker toeristen in de jungle en in verreweg de meeste gevallen brengt SINAPROC, de Panamese burgerbescherming, ze weer heelhuids thuis. Maar toen de dagen een week werden smolt langzaam de hoop en tegen de tijd dat de eerste week overging in een tweede, raakten de meesten ervan overtuigd dat de meisjes niet meer in leven waren. Speculaties over wat er gebeurd moest zijn groeiden met de vondst van Lisannes rugzak en daarin hun persoonlijke spullen. Op de camera werden verontrustende nachtfoto’s aangetroffen en de mobiele telefoons wezen uit dat de vrouwen meerdere malen geprobeerd hebben het Nederlandse en het Panamese noodnummer te bellen.
Tot elf dagen na hun verdwijning waren de twee nog in leven terwijl het gebied waarin ze verdwaalden was uitgekamd door hulporganisaties. Elf dagen waarin koude en inktzwarte nachten zich afwisselden met bloedhete middagen, waarin hoop en wanhoop elkaar moeten hebben ontmoet telkens als de zon onderging en er ook díe dag geen reddingsploeg was verschenen.

In juni dat jaar wordt het onderzoek naar de verdwijning van Kris en Lisanne overgedragen aan de politie en vanaf dat moment behandeld als tegen het leven en de persoonlijke integriteit gericht, oftewel: men gaat uit van mogelijke vrijheidsberoving. Officier van Justitie Betzaïda Pitti Cerrud krijgt de zaak toegewezen.
Enkele dagen daarna worden menselijke resten en kledingstukken gevonden die van Kris en Lisanne blijken te zijn. Weliswaar staat dan vrij snel vast dat de meisjes zijn overleden, onduidelijk blijft wat er tussen 1 april en 11 april, de laatste dag waarop één van de twee vermoedelijk nog in leven was, is gebeurd. Ondanks dat op veel vragen geen antwoord werd gevonden, kopten kranten in maart 2015 de conclusie van de Panamese overheid dat Kris en Lisanne gedurende hun tocht ongelukkig ten val waren gekomen en in de rivier belandde. En zo sloot de media dit mysterie af.

Begin september 2019 nemen we plaats in een achtbaan waarin onze visie meerdere keren kantelden. We spraken getuigen, vonden brieven met bekentenissen, schakelden een cartograaf en een foto-specialist in, lieten de originele foto’s onderzoeken, onderzochten de camera en het drijfvermogen van de rugzak, spraken internetdetectives, privé-detectives, journalisten, expats, forensisch deskundigen, een survival expert, verdwalingsexperts, gedragspsychologen, maar ook ervaringsdeskundigen, reddingswerkers, en uiteindelijk de Panamese Officier van Justitie die destijds op deze zaak zat en onze derde auteur: Betzaïda Pittí Cerrud.
Onze zoektocht eindigde in het vroege voorjaar van 2021 nadat we alle feiten uit het politiedossier tegen de gangbare en minder gangbare theorieën hielden.
Dit boek verhaalt deze zoektocht.

© 2020 Auteurs en Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv. Alle rechten voorbehouden.